Guacamole- czyli jak wykorzystać awokado
Awokado warto włączyć do swojej diety ze względu na cenne wartości odżywcze owocu
Awokado czyli inaczej smaczliwka to owoc, który od niedawna gości w polskich kuchniach choć znany i ceniony jest już od kilku tysięcy lat. Odmian tego owocu jest bardzo dużo- niezależnie jednak od nich- awokado można określić jako tzw. superfood (https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood). Uważa się, iż regularne spożywanie smaczliwki poprawia stan zdrowia np. obniża poziom cholesterolu oraz działa profilaktycznie zapobiegając chorobom nowotworowym, sercowo-naczyniowym czy cukrzycy. Więcej o właściwościach awokado można poczytać tu: https://zlapanewsiec.pl/awokado-wlasciwosci/ . Awokado można jeść bez dodatków- wiele osób uwielbia jego smak lub przyrządzić na nieco inny sposób. My proponujemy prosty przepis na guacamole- tradycyjną meksykańską salsę.
Guacamole najlepiej zrobić z awokado hass

foto: redacja
Salsa była popularna już w czasach Azteków, była ona przez nich nazywana „ahuaca-mulli”, co w tłumaczeniu oznacza sos z awokado i traktowano ją nie tylko, jako nieodłączny składnik diety w związku ze swoimi wartościami odżywczymi, ale również jako afrodyzjak. W podstawowym przepisie na guacamole nie znajdziemy tylko trzy składniki- awokado, sok z limonki i sól. Najważniejsza oczywiście jest smaczliwka- powinna być dojrzała i miękka- więc jeśli kupimy twardą należy odczekać kilka dni- najlepiej kładąc ją w ciepłym miejscu- i dopiero potem zabrać się za przygotowywanie guacamole, a na pewno będzie bardzo smaczne. Warto również dodać, iż warto w tym celu wybrać awokado hass, które jest bardziej kremowe od zwykłego. Kiedy awokado jest dojrzałe? Kiedy wyczuwamy, że jest delikatnie miękkie, a jego skóra bez problemu odchodzi od miąższu i widelec może wejść w miąższ bez oporu. Smaczliwka powinna być zielona, kiedy przybiera brązowy kolor w środku oznacza, że jest przejrzała. Najlepiej awokado z pozostałymi składnikami rozgniata się widelcem (choć niektórzy używają blendera) i jest to bardzo proste, kiedy awokado jest dojrzałe.
Guacamole- przepis
Wykonanie tej salsy jest bardzo proste. Należy obrać awokado i oddzielić miąższ od pestki, a następnie dodać do niego sok wyciśnięty z połowy limonki oraz szczyptę soli. Wszystko razem ugnieść. Jest to podstawowa wersja pasty, którą można podawać z totopos, nachosami, tacos czy po prostu posmarować nią kanapkę. Jeśli chcemy urozmaicić sobie smak możemy dodać do guacamole różne dodatki np. pomidory, cebulę, chili, kolendrę. Smacznego!
Zapraszamy do naszego sklepu!